Ha FETÖ ha AKP değişmiyorlar… Sınav yalanı: 200 kaymakam “parti kontenjanından” seçildi

Mülakat sisteminin, Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde yapılan kaymakamlık sınavında da tartışmalı tablo oluşturduğu ortaya çıktı. 200 kaymakam adayının alındığı sınavda yazılı barajı 71.3 olarak belirlendi. Eşiği yakın puanla geçip sözlüden yüksek puan alan adayların aile bağları dikkat çekti. Yazılıyı 71.57 puanla geçip mülakatta 91 alarak Yozgat Boğazlıyan’a atanan Ali Serttaş’ın babasının AKP’de belediye başkanlığı yaptığı ortaya çıktı.

ADAYLARIN BABASI BÜROKRASİDE ÜST DÜZEY GÖREVDE

Bursa’nın Harmancık ilçesine kaymakam olarak atanan Sevde Nur Mantı’nın babası Ali Mantı’nın da Mülkiye Başmüfettişi olarak görev yaptığı resmi kayıtlara yansıdı. Yazılıda 78 puanda kalıp mülakatta 98 puan alarak Kastamonu’nun İhsangazi ilçesine atanan Neslihan Sönmezoğlu’nun babasının ise Orman Genel Müdürlüğü’nde Bölge Müdürü olduğu anlaşıldı. Soru işaretlerine yol açan nepotizm tablosu kamuoyunda büyük rahatsızlık yarattı.

DEVLETTE NEPOTİZM

Karar Gazetesi’nden Merve Şişman haberine göre, genel seçimler öncesi Cumhurbaşkanı’ın ‘kaldıracağız’ vaadinde bulunup sonrasında ise unutulan mülakata ilişkin en dikkat çeken örnek kaymakamlık alımında yaşandı. 2022’deki kaymakam alımı sınavında yazılıyı kıl payı geçen adaylar sözlü mülakatta yüksek puan alarak atandı. 200 kişilik listede adaylardan kimisinin babasının bürokraside, kimisinin ise iktidar partisinde olduğu görüldü.

Devlete memur veya daha üst düzey çalışan alımında kayırmacılığa neden olduğu belirtilen sözlü mülakat sınavında yaşanan skandallar bitmiyor. 2023 genel seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kaldıracağız’ dediği mülakata ilişkin aradan geçen bir yılı aşkın sürede bir adım atılmadı. Seçim öncesi verilen sözler unutuldu. Vatandaşın gözünde ‘kayırmacılık’la eş değer olan mülakat yeni mağduriyetler yaşatmaya devam ediyor. Son ortaya çıkan skandal ise 2022 kaymakamlık alımına ilişkin oldu. Mülakat sisteminin, Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde yapılan kaymakamlık sınavında da tartışmalı tablo oluşturduğu belirlendi.

BAZILARI BARAJI ZOR GEÇTİ

16 Ekim 2022 tarihinde yazılısı, 5 Aralık 2022-6 Ocak 2023 tarihleri arasında mülakatı yapılan kaymakam adaylığı sınavı nihai başarı listesi, İçişleri Bakanlığı tarafından depremden sonra 10 Nisan 2023 tarihinde yayınlanmıştı. 200 kişinin ‘başarılı’ olduğu bu listedeki bazı isimlere devlet eliyle ‘kıyak’ geçildi. 200 kaymakam adayının alındığı sınavda yazılı barajı 71.3 olarak belirlendi. Eşiği yakın puanla geçip sözlüden yüksek puan alan adayların aile bağları dikkat çekti. Süleyman Soylu’nun bakan olduğu bu dönemde yayınlanan ‘başarı’ listesinde; yazılı puanı düşük olan bazı isimler mülakatta verilen tavan puanla kaymakam olmaya hak kazandı. Bu kişilerin yazılı puanı neredeyse baraj puanına dayanıyor. Bu kişilerin siyasi temaslarının yanı sıra aile üyelerinin de bürokraside olması torpil iddiasını da güçlendiriyor.

KİMİ BÜROKRAT KİMİ İKTİDAR PARTİSİNDEN

Kaymakam olarak atanan kişilerin bazılarının aile büyüklerinin AKP ilçe başkanı, Orman Genel Müdürlüğü’nde bölge müdürü, İçişleri Bakanlığı’na bağlı merkez valisi/mülkiye başmüfettişi, AKP belediye meclis üyesi, RTÜK üyesi, Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nde yöneticisi olduğu ortaya çıktı. Bakanlığın yayınladığı ‘başarı’ listesindeki bazı kişilerin bilgileri şöyle:

YAZILIDAN DÜŞÜK, MÜLAKATTAN EN YÜKSEK

Listenin 168’nci sırasında olan Sevde Nur Mantı baraj puanı 71.3 olan sınavda; yazılıdan 72.23 aldı. Mülakattan ise 80.66 aldı. Sevde Nur Mantı şu anda Bursa Harmancık’ta kaymakam. 26 yaşında olan Mantı’nın babası Ali Mantı, İçişleri Bakanlığı’nda Merkez Valisi/Mülkiye Başmüfettişi. Listenin 3’üncü sırasında olan Neslihan Sönmezoğlu yazılıdan 78.56 aldı. Mülakatta ise en yüksek puanı 98.66 aldı. 25 yaşında olan Sönmezoğlu’nun babası Fahri Sönmezoğlu ve Orman Genel Müdürlüğü’nde bölge müdürü. Neslihan Sönmezoğlu, Kastamonu’ya 10 Eylül’de 2023’te kaymakam olarak atandı.

BARAJI ZOR AŞTI, MÜLAKATLA KAYMAKAM OLDU

Listenin 87’nci sırasında yer alan Saltuk Buğrahan Açıkbaş yazılı sınavdan 74, mülakattan ise 89.33 puan aldı. Mersin Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Yaşar Açıkbaş’ın oğlu olan Saltuk Buğrahan şu anda Sivas’ın Akıncılar bölgesinde kaymakam olarak görevini sürdürüyor. Listenin 105’inci sırasında yer alan Tarık Yerlikaya, TBMM tarafından iki kez RTÜK üyesi seçilen İhsan Yerlikaya’nın oğlu. Tarık Yerlikaya yazılı sınavdan 77, mülakattan 84.33 aldı. Yerlikaya, Denizli’nin Tavas ilçesinde kaymakam olarak 9 Şubat 2024’te atandı.

Listenin 100’üncü sırasında yer alan Ali Serttaş barajın 71.3 olduğu yazılı sınavdan 71.57 aldı. Mülakattan ise 91 aldı. Babası Ahmet Serttaş, Burdur’un Altınyayla ilçesinde AKP Belediye başkanı. Eski içişleri bakanı Süleyman Soylu ile yan yana fotoğrafı olan Ali Serttaş, Yozgat Boğazlıyan’a kaymakam oldu.

AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI’NIN DANIŞMANIYDI

Listenin 176. Sırasındaki Tarık Orhan 71.3 baraj puanı olan yazılı sınavdan 75 aldı. Mülakattan ise 77.3 puan aldı. Batmanlı Tarık Orhan, AKP eski Batman milletvekili ve eski Batman Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin danışmanlığını yapmıştı. Eskişehir Sarıcakaya’da Kaymakam olan Tarık Orhan 08.05.2024 tarihinde görevine başladı.

MÜLAKATLA GELEN BAŞARIYI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTI

Listenin 86’ncı sırasında olan Batuhan Kalkan yazılı sınavdan 72.20 puan alarak, mülakata girmeye kıl payı hak kazandı. Mülakattan ise 91,66 puan alarak Kaymakam adayı olmaya hak kazandı. Kalkan’ın daha önce Ülkü Ocakları Genel Merkez’inde yöneticilik yaptığı belirlendi. Kalkan, kaymakam adayı olma hakkı kazandığını sosyal medyadan yaptığı paylaşımla duyurdu. Kalkan, paylaşımda “Girmiş olduğum Kaymakamlık Sınav aşamalarını 10.04.2023 tarihi itibarıyla başarılı bir şekilde tamamlayarak 111. Dönem Kaymakam adayı olmaya hak kazanmış bulunmaktayım. Allah devletimize hakkıyla hizmet etmenin hazzını tatmayı nasip etsin” dedi. Kalkan, 09.10.2023 tarihinde Sivas Altınyayla’ya atandı. Listenin 131’nci sırasında yer alan Tarık Emre Uşen ise yazılı sınavdan 77.08, mülakattan 80.66 aldı. Babası Malatya Arguvan’da AKP ilçe başkanı Gazi Uşen. Tarık Emre Uşen 6 Mayıs’ta Edirne Süloğlu’na atandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir